2013. augusztus 28., szerda

Ami segít a kakilásban (lelki tuning)

Hogy hol rontottam el a dolgot? Sokszor tettem fel magamnak a kérdést, de azt már sohasem tudom meg, hogy hol tartanék, ha akkor tudom azokat a trükköket, amiket az évek során sikerült megismernem, és azt sem fogom megtudni, hogy ha nem követem el azokat a hibákat, amiket most már tudom, hogy hibának lehet nevezni.

Először is itt az az 6 hiba, amit sohasem szabad elkövetni a szorulásra hajlamos gyerekeknél (ezek közül nem mind követtem el, csak tudom, hogy nem szabad!):

1) Eröltetni a bilit/wc-t!
2) Ha látjuk, hogy a gyerek összeszorítja a fenekét, nem szabad mondani "ne tartsd vissza! nyomd ki!"
3) Ha kakil ne tapsoljunk, kurjongassunk, hívjuk fel az egész családot egyenként!
4) Megvonni a pelust
5) Ráparancsolni a gyerekre, hogy most aztán kakilj!
6) Egész nap a kakiláson feszkózni, ne csak a kakiról szóljon a nap!

+ soha de soha ne hozzuk fel példaként más gyereket, akinek "Bezzeg" sikerül!

Továbbá a szülőket is szeretném biztatni, hogy a kialakult helyzetért senki se hibáztassa magát, a probléma előbb utóbb megoldódik, de rajtunk, szülőkön múlik, hogy az mikor jön el.

A probléma kialakulásának okát kell feltárni (ovikezdés, testvér születés, kirekesztettség érzése, szülők közötti konfliktus stb.)

Ami viszont használ:

1) A kakilásnak nem szabad eseményszámba mennie, meg kell tanulni nem foglalkozni a témával, (legalább a gyerek előtt ne)
2) kakinapló vezetése
3) Kicsi gyereknek félelmetes lehet még a wc- hiszen ha a féltve őrzött kincse lefolyik a semmibe, akkor a kicsi úgy érezheti, hogy ő is eltűnhet. Ezért jobb lehet a bili használata.
4) Bili /wc manó rajzolása, barátságossá tétele
5) Mesélés: olyan történetet kitalálni, ami a kakilással összefüggésbe hozható. A kaki ugyanis bent rosszul érzi magát, csak gyűlik, csak gyűlik és már a kisgyereknek is fájdalmat okoz. Erre én azt találtam ki, hogy a kis vakond találkozik egy árván maradt kis kukaccal, akit befogad. De a kukac amint eszik úgy nő. Csak nő és nő, a végén a kis vakondnak már nics helye, alig fér el az otthonában. Nehezen bár, de mégis elengedi a kukacot. Elengedi, mert már se neki, se a kukacnak nem jó. A végén viszont mindketten boldogok, hogy elhagyta a kukac a föld alatti üreget...tudom, bugyuta sztori, de a kislányom többször is elmeséltette
6) Remek könyvek is vannak a témában. Az alapmű a A kisvakond, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére 


Érdemes megvenni a könyvet!
(lehet rajzolni a bilibe egy kis vakondot, vagy valakit, akinek a gyerek szívesen rákakil a fejére!:))

Illetve még gyerekkoromból maradt Így működik a tested című könyv

Mindkét könyvet nagyon ajánlom!
7)Szóval semmi esetre sem kell nagydobra verni a kaki ügyet, de ne is idegenkedjünk a témától. Amit még tudok ajánlani az az, hogy az elkészült produktumot megnézzük, és kitaláljuk, hogy mire is hasonlít leginkább.
Süni?, hernyó? hóember? Pista bácsi?
8) gyurmázás, homokozás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése